четвъртък, 23 август 2007 г.

Ястия с пиле


1.Пиле по мексикански

2.Пиле за гостите на кралицата

3.Пилешко роле

4.Задушено пиле с бекон, маслини и босилек

5. Пилешки пържоли със медена марината

6. Пилешки хапки със сирене “Рокфор”



1.Пиле по мексикански

Взема се пиле от гърдите и се нарязва на жулиени.Отделно се запържват лук и домати. Добавят се и чушки, нарязани на средно големи парчета.Подправя се с кимион, ч.пипер и малко чили.Добавя се и царевица.Всичко се разбърква и се пържи още 3-4 минути.

2. Кралско пиле

ПРОДУКТИ:

4 пилешки филета (общо около 600 г)

сол

прясно смлян черен пипер

прясно настъргано индийско орехче

2 с.л. зехтин

ситно нарязан пресен магданоз

1 зелен лимон (лайм), нарязан на четвъртинки

За марината:

Сокът и настърганата кора от 1/2 лайм(зелен лимон)

3см пресен корен джинджифил, настърган

1 скилидка чесън, смачкана

1 малка глава лук, нарязана на ситно

2 с.л. зехтин

За заливката(дресинга):

100 мл creme fraiche (може да се замести със заквасена сметана)

6 с.л. майонеза

Сокът и настърганата кора от 1/2 лайм(зелен лимон)

5 см пресен корен джинджифил, настърган

ПРИГОТВЯНЕ:

Смесете всички съставки на марината в подходящ съд, добавете пилешките филета, разбъркайте, покрийте съда и го поставете в хладилник за да се маринова месото за 2-3 часа. За да приготвите дресинга, поставете сметаната, майонезата, лимоновия сок и настърганата кора в купа. Обелете и настържете корена джинджифил и прецедете през плътен тензух за да отцедите сока. Добавете 2 ч.л. отцеден сок от джинджифил в дресинга. Разбъркайте, покрийте съда и го поставете в хладилник да се охлади и да поеме ароматите. Извадете и добре отцедете пилешкото филе от маринатата. Подсушете с кухненска хартия. Подправете със сол и черен пипер на вкус и поставете в тавичка за печене. Леко поръсете със зехтин. Печете в предварително загрята до 190 градуса фурна около 25 минути, като обръщате периодично. Извадете и оставете да се охлади напълно и след това нарежете на кубчета, Смесете пилешкото месо и дресинга, добавете подправките и охладете. Сервирайте с макаронена салата, резен зелен лимон и ситно нарязан пресен магданоз.

3.Пилешко роле

Продукти – Пилешки пържоли от бялото месо, бекон, кисели краставички, кашкавал, галета

Пържолите се осоляват със сол и черен пипер и се оставйвят да престоят малко. След това се разстилат и върху тях се поставя бекона резани кисели краставички както и кашкавала. Всичко това се прави на руло и се навива. Фиксира се с клечки за да не се развие при пърженето .Овалва се в галетата и се пържи в като се следи да се опържи еднакво от двете страни.

4.Задушено пиле с бекон, маслини и босилек

ПРОДУКТИ:

1 голямо пиле, нарязано на порции

3 с.л. зехтин

4 скилидки чесън, нарязани на ситно

1 ч.ч. бекон (или пушени свински гърди), нарязани на кубчета

1 глава червен лук, нарязана на ситно

3 ч.ч. домати, обелени и нарязани на дребно

2 ч.ч. пилешки бульон

3/4 ч.ч. сухо бяло вино

2 дафинови листа

1 ч.л нарязана на ситно прясна мащерка

1 ч.ч. маслини, без костилките

1/2 ч.ч. нарязани на ситно пресни листа босилек

сол и черен пипер на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:

Подсушете добре нарязаното пиле и подправе със сол и черен пипер. В тенджера загрейте зехтина и изпържете парчетата пиле до златисто от всички страни. Извадете ги с решетъчна лъжица. Оставете в тенджерата половината от мазнината. На умерен огън задушете нарязания лук до светлозлатисто, добавете нарязания на ситно чесън и запържете за около минута. Добавете нарязаните на кубчета пушени свински гърди и запържете за около минута. Върнете парчетата пиле в тенджерата, добавете доматите, бульона, мащерката, дафиновия лист и няколко цели зърна черен пипер. Оставете на силен огън, докато заври, след което намалете и задушавайте до готовност на пилешкото (около 45 минути). По средата на времето добавете маслините, а пет минути преди да свалите от огъня, добавете нарязания на ситно босилек.

5. Пилешки пържоли със медена марината

Продукти

Пилешки гърди- 5-6 броя. За маринатата- 1-2 лъжици мед, 3 лъжици соев сос, лук, чесън, джинджифил на върха на лъжичката.

Пилешките пържоли се накисват в маринатата за около 4-5 часа. След това се отцеждат, подсушават се и се пекат на скара.

6. Пилешки хапки със сирене Рокфор

Продукти

Пилешки филета 5-6 броя, сирене Рокфор около 150г, 1чаена чаша прясно мляко,брашно- 3 супени лъжици, вода и малко сол. Кашкавал за поръсване.

Филетата се нарязват на малки късчета, овалват са в брашно и се запържват леко от двете страни. От водата, млякото и брашното се прави сос бешамел . Когато соса стане готов се добавя синьото сирене и се отстанява от огъня. Соса да не е много гъст, защото при печенето се сгъстява допълнително. Хапките се нареждат в тавичка. Заливат се със соса и се допичат за около 20 мин. След като ястието стане готово се поръсва с кашкавал. Подходящо е да се консумира с бира или сухо бяло вино.

Няма коментари:

TV гастрономи

Loading...